Toplijst AmorTop.bedrijven.www.aalberts-hout.nl
TopSiteGuide.bedrijven www.aalberts-hout.nl

Bedkasten en
kastenwanden


Blokkozijnen

Groninger
boerenschuren


Historische
aankleding


Oud-Hollandse
vloeren


Tuinhuisjes

Eigen ontwerp

Baraka

Cadeauproducten

Lutje Hoeske

Houtacademie

Cursus

Lezingen

Workshops

Links

Driedaagse cursus: EfficiŽnt timmeren gezien vanuit historisch perspectief


Aalberts Hout verzorgt een driedaagse cursus waarin centraal staat hoe je, door gebruik te maken van de kennis en ervaringen van onze voorgangers, een zo goed, duurzaam en simpel mogelijke woning bouwt. Welke lessen kunnen we trekken uit ons bouwverleden? Met name het timmervak en de manieren waarop hout verwerkt werd krijgen de aandacht.

Wat maakt deze cursus op locatie zo bijzonder?
Aalberts heeft:
- 35 jaar praktische bouw- en timmerervaring met voornamelijk woonhuismonumenten.
- kennis en ervaring met het verzagen van rondhout, de daaruit voortvloeiende eigenschappen en de manieren waarop het verwerkt dient te worden.
- kennis van diverse stijlvormen in de architectuur en een grote voorliefde voor non-architectuur.
Dit alles gecombineerd met liefde voor het timmervak, historisch en duurzaam besef en een universitaire opleiding, maken Aalberts tot een inspirerende kennisbron.

Leerdoel
Bouwtechnisch en bouwhistorisch inzicht krijgen in woonhuizen die we als ons erfgoed zijn gaan zien en vervolgens deze inzichten vertalen naar en toepassen in de huidige tijd.

Inhoud van de cursus
We gaan kijken in een woonhuis van 1840, een klassieke Groninger boerenschuur en een kerk en we benoemen waarom ze zo gebouwd werden. Dat levert verrassende inzichten op in de samenhang der dingen. Wist u bijvoorbeeld dat er een relatie bestaat tussen de afmetingen van een gangbare woning en een vrachtwagen? Vervolgens gaan we aan het werk met het zagen van een boom, bestek zoeken, een klassiek blokkozijn maken en een goed bewoonbare ruimte bedenken. Kortom, de verkregen inzichten weer toepassen in het hier en nu. Het uitgangspunt is: beter 1 keer zien en doen, dan 10 keer horen.

Onderwerpen
De volgende vragen bepalen de onderwerpen :
- Waarom werden woonhuizen gebouwd zoals ze gebouwd werden?
- Welke materialen, technieken en gereedschappen werden gebruikt met betrekking tot hout?
- Wat is de invloed van technologische ontwikkelingen en uitvindingen op het gebied van wonen?
De relevante houtsoorten komen aan de orde, het zaagproces, bestek zoeken, maatvoering, productietechnieken, functionele eisen, prijs-kwaliteitverhouding, esthetiek en duurzaamheid. Dit alles wordt besproken aan de hand van een woonhuis gebouwd rond 1840.

Doelgroep
Ervaren timmerlieden, aannemers, restaurateurs, architecten. Min 6 en max 10 deelnemers.
De cursus is bedoeld voor mensen die al geruime tijd ervaring hebben met huisvesting in de ruime zin van het woord, timmeren en/of restaureren.